bereidingstijd: 40 minuten | aantal personen: 4

Deze koude pastasalade is een ode aan de vader van Jeroen. Hij heeft ze ontelbare keren klaargemaakt. Het gerecht roept bij Jeroen allerlei mooie jeugdherinneringen op. De combinatie van verse groenten, eitjes, een paar ingrediënten uit blik en een verse currymayonaise is zijn persoonlijke dagelijkse kost.

extra materiaal:

  • een pureestamper
  • een staafmixer

Dit gerecht kan je op tafel zetten vanaf € 3,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

voor de salade:

  • 400 g spirelli (of een pasta naar keuze)
  • 3 tomaten
  • 1⁄2 komkommer
  • 1 handvol platte peterselie
  • 300 g zoete maïs (blik)
  • 280 g tonijn (blik, uitgelekt gewicht)
  • 4 eieren

voor de dressing:

  • 2 eieren
  • 2 dl arachideolie (of fijne druivenpitolie)
  • 1 1⁄2 dl ongezoete (magere) yoghurt
  • 1⁄2 teentje look
  • 1 eetlepel zachte mosterd
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1⁄2 citroen
  • peper
  • zout

voor de afwerking:

  • 1 stokbrood (optioneel)

bereiding

voor de salade:

  • Breng twee potten met water aan de kook: één grote om de pasta in ruim water te koken en een kleintje om de eieren hard te koken. Voeg een flinke snuif zout toe aan het water voor de pasta.
  • Spoel alle groenten zorgvuldig.
  • Kook de pasta al dente. Check de aangegeven kooktijd op de verpakking. Giet de spirelli nadien af en laat de pasta goed uitlekken en afkoelen.
  • Kook de eieren hard in 8 à 10 minuten. Koel de eieren nadien door ze onder koud stromend water te houden of in koud water te laten rusten. Pel de afgekoelde eieren Tip: Ze onder water pellen lukt bv. heel erg goed.
  • Gebruik het kokende water voor de eieren om de tomaten te ontvellen (emonderen).
  • Snij de tomaten nadien in kwartjes en haal de zaadlijsten eruit. Snij het tomatenvlees in kleine kubussen en doe ze in een ruime mengschaal.
  • Snij de ongeschilde komkommer overlangs in (lange) kwarten. Snij de waterige zaadlijsten eraf en verdeel de groente in kleine kubussen. Voeg ze toe aan de stukjes tomaat.
  • Laat de ingeblikte maïs uitlekken. Giet de zachte graantjes in de mengschaal.
  • Doe hetzelfde met de tonijn (in eigen nat) uit blik.
  • Als de pasta goed afgekoeld is, dan giet je deze in de mengschaal.
  • Prak de gekookte eieren met de pureestamper, tot je een fijne mengeling van stukjes eiwit en dooier krijgt. Voeg deze mimosa toe aan de salade.
  • Spoel de peterselie en hak het groen fijn. Doe de snippers in de mengschaal.

voor de dressing:

  • Pel de look en hak deze in stukjes.
  • Neem een hoge mengbeker en doe daarin de stukjes look, de eidooiers, de mosterd en een scheutje lauw water.
  • Mix alle ingrediënten glad met de staafmixer.
  • Blijf mixen en schenk de olie beetje bij beetje in de beker. Beweeg intussen de staafmixer op en neer, tot je een gebonden saus krijgt (vergelijkbaar met mayonaise).
  • Voeg nu de yoghurt toe, samen met het currypoeder en het sap van de citroen. Mix kort.
  • Proef deze currymayonaise en voeg naar smaak peper van de molen en wat zout toe. Mix de dressing een laatste keer.
  • Zet de saus eventueel even in de koelkast.
     

voor de afwerking:

  • Voeg een deel van de dressing toe en meng de salade. Overdrijf niet, want de pasta en de groenten hoeven niet te zwemmen in de saus.
  • Voeg extra dressing toe naar persoonlijke smaak.