bereidingstijd: 45 minuten | aantal personen: 4

Komkommer eten we doorgaans koud, maar de groente is ook perfect geschikt om er soep van te maken. Als smaakmaker gebruikt Jeroen kippenbouillon, kippenreepjes voor de garnituur en nog wat pittige feta en verse munt. Zo krijgt de zachte soep een beetje pit en frisheid.

extra materiaal:

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Dit gerecht kan je op tafel zetten vanaf €2,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 2 l kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1⁄2 teentje look
  • 3 komkommers
  • 2 stengels selders
  • 1 stam prei
  • 2 aardappelen (loskokend)
  • 1 bouquet garni (laurierblaadjes, takjes tijm, peterselie)
  • verse munt
  • 2 eetlepels zure room
  • 150 g feta (blok)
  • 8 sneetjes gerookte kipfilets
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

bereiding

  • Maak alle groenten schoon. Snij de prei overlangs en laat het water ook tussen het loof stromen, zodat er geen zand of aarde achterblijft.
  • Pel de ui en de look. Snij beide ingrediënten grof.
  • Snij de blaadjes van de selder en verwijder ook het donkerste loof van de prei.
  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
  • Stoof eerst de ui met de look aan, en voeg na een paar minuten de selderstukjes toe.
  • Hou een halve komkommer opzij en snij de rest in grove stukken. (De halve komkommer dient later als garnituur voor de soep.)
  • Laat de stukken komkommer meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
  • Snij de aardappels in grove stukken en gooi die bij de andere soepgroenten.
  • Laat alle groenten nog enkele minuten stoven. Schenk er vervolgens de kippenbouillon bij.
  • Knip een eindje keukentouw af en bind er een bouquet garni mee samen. Gebruik enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen.
  • Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Werk intussen aan de garnituur. Snij de komkommer in piepkleine blokjes (brunoise). 
  • Snij de feta in dobbelsteentjes of breek de kaas in brokjes. Snij de kipfilet in fijne reepjes.
  • Zodra de soep gaar is, vis je het bouquet garni uit de pot.
  • Zet de staafmixer erin en mix de soep glad. Voeg de zure room toe en roer de soep. Proef en voeg peper en zout toe naar smaak. Een soep die te dik is, verdun je best met wat extra bouillon.
  • Leg in elk bord enkele blokjes fetakaas en reepjes kip en schenk er de hete soep over.
  • Pluk de blaadjes van de verse munt en strooi er enkele over elk bord komkommersoep.