bereidingstijd: 65 minuten | aantal personen: 4

Dragon is een kruid dat bijzonder lekker smaakt bij kip. Je verwerkt het aromatische groen in een lichte romige saus waarin de kipfilets garen. En met een eenvoudig gekookt aardappeltje erbij zet je degelijke en vooral smakelijke kost op de tafel. 

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €4,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de boontjes:

  • 600 g sperzieboontjes
  • 1 ui
  • een scheutje natuurazijn
  • een snuifje bicarbonaat
  • een klontje boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

de kipfilets met dragonsaus:

  • 2 kipfilets (1 filet = 2 borsten)
  • 4 dl kippenbouillon
  • 3 sjalotten
  • 1 bussel dragon
  • 1 eetlepel mosterd
  • een scheutje droge scherry
  • een scheutje room
  • een snuif kipkruiden (mengeling)
  • een klontje boter
  • een scheut olijfolie
  • plak peper
  • zout

de aardappelen:

  • 600 g aardappelen (type naar keuze)
  • een snuif zout (om te koken)

bereiding

vooraf:

Ontdooi een portie kippenbouillon of maak verse bouillon.

de boontjes:

  • Spoel de groene boontjes en knijp het tipje en het staartje eraf.
  • Breng een pot met water aan de kook en doe er een snuifje bicarbonaat in. Het bicarbonaat zal de frisgroene kleur helpen te bewaren.
  • Kook de boontjes in minder dan 10 minuten beetgaar. Let erop dat ze niet platgekookt zijn.
  • Giet de boontjes af, spoel ze onder ijskoud water en zet ze even opzij.
  • Snipper de ui heel fijn.
  • Smelt een klontje boter in een kookpot op een matig vuur. Doe de uisnippers in de bruisende boter en stoof ze kort.
  • Stoof er de beetgare boontjes in en kruid ze na enkele minuten met wat peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
  • Werk de boontjes af met een voorzichtig scheutje natuurazijn. Het zuur zal de smaak van de boontjes een heel stuk boeiender maken.

de kipfilets met dragonsaus:

  • Maak de kipfilets schoon (indien nodig). Snij ze middendoor, zodat er voor elke portie één borstfilet is. Spoel nadien je snijplank schoon. Da’s belangrijk voor de hygiëne.
  • Leg de stukken kipfilet in een ovenschotel of een braadslede en kruid het vlees met wat peper, zout en kipkruiden.
  • Verhit een hoge braadpan en smelt er een klontje boter in. Schenk er ook een scheutje olijfolie bij zodat het braadvet niet verbrandt.
  • Leg de kippenfilets in de braadpan en geef ze een goudbruin kleurtje. Bak ze enkele minuten aan elke zijde. Binnenin blijft het vlees rauw. Later gaart de kip wel verder.
  • Schep de kippenfilets uit de pan en leg ze in de ovenschotel. Giet het overtollige vet uit de pan.
  • Pluk de blaadjes van de dragon en hou de dragonstengels apart.
  • Snipper de sjalotten in piepkleine stukjes. Stoof de snippers sjalot en de dragonstengels in de pan waarin je de kipfilets gekleurd hebt. Voeg eventueel een extra klontje boter toe.
  • Schenk na een paar minuten een flinke scheut sherry in de pan. Laat de alcohol verdampen en voeg vervolgens de kippenbouillon toe en een beetje mosterd. Roer en kruid de saus met enkele blaadjes laurier, een snuif zout en peper van de molen.
  • Schenk een scheut room in de saus en leg de kippenfilets erin. Laat de stukken gevogelte 10 tot 15 minuten garen, terwijl de saus deels inkookt tot een licht gebonden saus.
  • Controleer of de kip voldoende gaar is. Kip hoort sappig te zijn, maar nooit rauw of te droog.
  • Snipper de blaadjes dragon in flinterdunne stukjes of reepjes.
  • Haal de uitgekookte laurierblaadjes en de dragonstengels uit de saus, voeg de snippers verse dragon toe en roer.

de aardappelen:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.
  • Giet ze af en zet ze nog heel kort op het vuur zodat het laatste restje vocht verdampt.
  • Serveer elke tafelgast een kippenborst, gestoofde boontjes en wat aardappelen. Schep er wat warme dragonsaus over en strooi een beetje grof zout over de aardappelen.