bereidingstijd: 50 minuten | aantal personen: 4

Een bezoekje aan de afhaalchinees is vaak een snelle remedie tegen een knorrende maag. Een van hun succesnummers is ongetwijfeld de kippenblokjes met currysaus. Maar eigenlijk hoef je voor Chinese kip met curry helemaal het huis niet uit: Jeroen toont je hoe je het gewoon zelf kan maken.

extra materiaal:

  • een wok
  • een zeef

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,5 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de currysaus:

  • 3 dl kippenbouillon of witte wijn
  • 1 dl room
  • 3 sjalotten
  • 1 appel
  • 1 eetlepel zacht currypoeder
  • 1 scheutje olijfolie

de kip met groentjes:

  • 4 kipfilets
  • 1 grote wortel
  • 1 grote ui
  • 100 g sojascheuten
  • 100 g sluimererwten
  • 100 g babymaïs
  • 1 scheutje arachideolie
  • peper
  • zout

afwerking:

  • rijst of pasta (naar keuze)
  • 1 limoen
  • peper
  • zout

bereiding

de currysaus:

  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
     
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pot en stoof de stukjes sjalot glazig.
     
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze bij de sjalotjes. Laat de appelstukjes enkele minuten meestoven.
     
  • Voeg het currypoeder toe en roer alles goed om. (Wie van een extra kruidige saus houdt, mag gerust wat meer currypoeder gebruiken.)
     
  • Schenk er de kippenbouillon bij (of de witte wijn).
     
  • Giet ook de room erbij en laat de saus inkoken op een zacht vuurtje. Neem de tijd en laat de saus minstens 20 minuten sudderen. Roer er af en toe even in.
     
  • Intussen kan je groenten en de kip bereiden.

de kip met groentjes:

  • Maak de groenten schoon .
     
  • Pel de ui en snij ze in 8 partjes. Pluk de rokken van de stukken ui los.
     
  • Schil de wortel en snij de peen overlangs in twee. Snij de beide helften in brede schijfjes. Je kan ze schuin snijden, zoals je dat vaak ziet bij de Chinees.
     
  • Snij de sluimererwten in drie gelijke stukken.
     
  • Snij de kolfjes babymaïs overlangs in twee.
     
  • Maak de kipfilets schoon en snij ze in hapklare blokjes.
     
  • Zet een wok op een stevig vuur en verhit er een scheutje arachideolie in. (Die olie is bestand tegen hoge temperaturen en geeft geen smaak af.)
     
  • Bak de stukjes kip goudbruin in de hete olie. Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuifje zout.
     
  • Voeg vervolgens de hardste groenten toe: de stukjes wortel, de babymaïs en de stukjes sluimererwt. Bak de groenten kort mee en voeg vervolgens een scheutje water toe. Laat de groenten beetgaar worden. Voeg pas op het einde de sojascheuten toe.

afwerking:

  • Wil je er wat rijst of pasta bij serveren, kook die dan gaar.
     
  • Giet de currysaus door de zeef. Laat ze nog even indikken op een zacht vuurtje.
     
  • Proef de saus en kruid ze bij met wat peper van de molen en een snuifje zout. Voeg ook wat vers limoensap toe om de saus een beetje extra frisheid te geven.
     
  • Schep in elk bord een flinke portie groentjes met kip. Schenk er een grote lepel currysaus over.
     
  • Serveer het gerecht naar keuze met gekookte rijst of wat (in de wok gebakken) pasta.