bereidingstijd: 50 minuten | aantal personen: 4

De goeie ouderwetse juliennesoep van Jeroens oma. Een rijkelijke groentesoep met een scheutje OXO erin en die mooie glazige bolletjes tapioca.

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €1,50 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 4 l kippenbouillon
  • 300 g gemengd gehakt
  • 2 dikke wortels
  • 5 stengels bleekselder
  • 2 preien
  • 2 dikke sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 ei
  • 25 g paneermeel
  • 4 eetlepels tapioca
  • 1⁄2 bussel kervel
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes krulpeterselie
  • een handje sprieten bieslook
  • 1 scheutje Oxo (vloeibare vleesbouillon)
  • peper

bereiding

bereidingstijd: 50 minuten

 

  • Spoel alle groenten schoon. Verwarm de kippenbouillon op een zacht vuur.
  • Pel de sjalot en snipper ze in fijne stukjes.
  • Pel de look en plet het tot pulp.
  • Zet een soepketel op een zacht vuur en smelt er een klontje boter in.
  • Stoof de stukjes sjalot en de lookpulp in de boter en snij intussen alle andere groenten fijn.
  • Schil de wortelen, snij de kontjes eraf en snij ze middendoor. Snij elk stuk wortel in fijne plakjes en stapel die op elkaar. Snij elk stapeltje plakjes vervolgens in dunne reepjes. (julienne) Laat de reepjes wortel meestoven.
  • Snij vervolgens stukken prei op dezelfde manier in flinterdunne reepjes. Laat de reepjes prei ook meestoven.
  • Verwijder het loof van de stengels selder. Trek in één beweging de taaiste vezels weg. Of schil de bolle kant van de selderstengels met en dunschiller.
  • Snij stukken selder van 7 tot 8 cm in julienne en laat de reepjes groente meestoven.
  • Roer in de mix van fijne groenten en schenk er na een paar minuten de warme kippenbouillon bij.
  • Schep de tapioca in de soep. Laat het groentebrouwsel 20 minuten pruttelen op het zacht vuur.
  • Doe intussen het gehakt in een mengschaal en voeg een ei toe. Voeg ook wat paneermeel toe en een beetje peper van de molen. Plet alles tot een egaal mengsel.
  • Rol het gehaktmengsel tot balletjes met een diameter van zo’n 2 cm en drop ze in de soepketel. Spoel tussendoor even de handen om vrolijk door te blijven rollen.
  • Proef de soep en kruid ze met wat peper van de molen en een beetje zoute OXO.
  • Spoel de kervel, de dragon, de bieslook en de krulpeterselie. Snipper de groene kruiden zo fijn mogelijk.
  • Roer de kruiden door de juliennesoep.
  • Serveer iedereen een bord verse soep met een eerlijke portie gehaktballetjes.