bereidingstijd: 45 minuten | aantal personen: 4

Samen koken is altijd plezant, vooral als je het met de kinderen kan doen. Jeroens recept voor groentenloempia’s is de ideale kans om dat eens te proberen. Bovendien is het recept ideaal om kinderen vertrouwd te maken met allerhande soorten groenten, want met de loempiavulling kan iedereen creatief zijn.

Los daarvan is dit gewoon een heerlijke hap als voorgerecht of als vegetarische snack. Wie er graag een stukje vlees bij wil, kan er zonder probleem nog wat gare stukjes kip of blokjes ham aan toevoegen.

extra materiaal:

  • een wokpan
  • een keukenpenseel
  • een friteuse

Tip 1: Voorverpakte vellen loempiadeeg kan je in een Oosterse supermarkt kopen. Je kan voor deze loempia’s ook brickdeeg gebruiken. Dat is wel iets minder elastisch van structuur.

Tip 2: Met dit recept maak je 1 (kleine) loempia per persoon. Serveer je ze als snack, dan reken je best twee stuks per persoon. Selecteer in dat geval dubbel zoveel personen met de ingrediëntencalculator.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2,5 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de zoetzure saus:

  • 2 dl ananassap
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn (ciderazijn, wijnazijn...)
  • 1 scheutje groentesap (bv. V8)
  • peper
  • zout

de loempia's:

  • 4 kleine loempiavellen
  • 1 ei
  • 1 preistengel
  • 2 wortels
  • 1⁄2 courgette
  • 100 g oesterzwammen
  • 4 lente-uitjes
  • enkele druppels sesamolie
  • een scheutje sojasaus

bereiding

de zoetzure saus:

  • We beginnen met de huisgemaakte zoetzure saus. In een kookpot voeg je het ananassap, de ketchup, de tomatenpuree, wat azijn en de suiker samen. Voor extra smaak voeg je ook een flinke scheut groentensap toe (bv. V8). Meng alles met een garde, zet het pannetje op een matig vuur en laat de saus zachtjes inkoken. Laat de saus achteraf wat afkoelen.
     
  • Tip: Proef de mengeling voor zoetzure saus die je maakt. Voeg indien nodig wat extra suiker, azijn of ketchup toe. Durf al eens te goochelen naar eigen smaak. Peper en zout voegen we later toe.

de loempia's:

  •  Voor de vulling van de loempia’s snij je de groenten in julienne (heel fijne reepjes). Jeroen koos voor prei, lente-ui, wortel, courgette en oesterzwammen.
     
  • Verhit een (wok)pan met wat olijfolie en stoof daarin de fijne groenten kort aan.
     
  • Voeg een scheutje sojasaus en enkele druppels sesamolie toe.
     
  • Het is tijd om de loempia’s te maken. Leg een groot loempiavel in ruitvorm op je werkblad. Precies in het midden leg je er nog een klein loempiavel bovenop.
     
  • Klop een ei los met een klein beetje water. Dat wordt de lijm om de loempia’s mee dicht te kleven.
     
  • Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht.
     
  • Smeer vervolgens de randen van het grote (onderliggende) loempiavel in met het eiermengsel. Vouw dit grote loempiavel rond het groentenpakketje, in de vorm van een enveloppe.
     
  • Verwarm de friteuse op 180°C. Bak de loempia’s tot ze goudbruin en knapperig zijn.
     
  • Serveer de loempia’s met de ingedikte lauwwarme zoetzure saus.