bereidingstijd: 50 minuten | aantal personen: 4

Broccoli is veelzijdig en zeer gezond. Combineer ze met kruidenkaas en blokjes ham en je krijgt een stevige en smakelijke soep voor bij de boterham, de lunch of zomaar tussendoor.

extra materiaal:

  • een beetje keukentouw voor het bouquet garni
  • een staafmixer

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 2 broccoli
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 3 l groentebouillon
  • 100 g verse kruidenkaas met look en tuinkruiden
  • 200 g gekookte ham (dikke snee of in blokjes)
  • verse laurier
  • verse tijm
  • 1 klontje boter of wat olijfolie

bereiding

  • Versnij de prei grof. Gebruik ook gerust een deel van het groen van de prei.
     
  • Snij de broccoli in roosjes. Snij ook de steeltjes van de groente in stukjes, want ze bevatten veel smaak.
     
  • Was de prei en de stukjes broccoli in ruim water, zodat er geen zand of aarde  achterblijft.
     
  • Verzamel de groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
     
  • Verhit een ruime stoofpot of een soepketel op matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
     
  • Pel de uien en de look. Snij de groenten grof.
     
  • Stoof de uien en de look in de olijfolie. Roer regelmatig en laat de uien niet bruin worden.
     
  • Hou enkele kleine broccoliroosjes opzij. De rest van de broccoli en de stukken prei mogen de pot in. Laat alles enkele minuten stoven en roer de groentemengeling regelmatig even om.
     
  • Maak een bouquet garni en voeg het toe aan de groenten.
     
  • Schenk de groentebouillon bij de groenten.
     
  • Laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
     
  • Verwijder het bouquet garni en mix de soep grondig. Voor een fijner resultaat kan je de soep ook zeven.
     
  • Schep de kruidenkaas in de soep en mix alles nog even.
     
  • Strooi (kort voor het serveren) de overgebleven roosjes broccoli in de soep. Laat ze heel even garen.
     
  • Snij de gekookte ham in kleine kubusjes.

afwerking:

  • Strooi in elke soepkom of -bord een portie hamblokjes. Schep er ook telkens een beetje verse kruidenkaas bij.
     
  • Schenk er de warme broccolisoep over.