bereidingstijd: 30 minuten | aantal personen: 4

Met dank aan de warme bakker zorgt Jeroen voor een smakelijke broodmaaltijd. We kopen een zalmsalade meestal kant-en-klaar, maar eigenlijk is het letterlijk een koud kunstje om het broodbeleg zelf te maken. Met wat appel, ei en komkommer erbij maak je er een heerlijke lunch van, voor thuis of in de boterhammendoos. 

extra materiaal: een fijne rasp
 

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €3,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 300 g zalm uit blik (in eigen nat)
  • 4 stengels selders
  • 1⁄2 appel
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • een scheutje ketchup
  • enkele takjes dragon
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuif zout

de afwerking:

  • 3 eieren
  • 1 bakje tuinkers
  • 1⁄2 rode ui
  • 1⁄2 komkommer
  • 8 sneetjes donker brood

bereiding

  • Breng water aan de kook in een potje. Kook er vervolgens de eieren net-niet-hard in. Reken een kooktijd van 8 tot 9 minuten, zodat de dooier smeuïg blijft. Koel de eieren daarna af in koud water.
  • Open het blik zalm en giet het vocht eruit. Neem een mengschaal en pluk de vis los. Kijk wel uit voor stukjes graat die doorgaan in het midden van de ingeblikte moot vis zitten.
  • Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij de stukken appel eerst in dunne plakjes, vervolgens in reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. (brunoise)
  • Doe de stukjes appel bij de zalm.
  • Spoel de selderstengels en verwijder het loof. Gebruik een dunschiller om de taaie vezels weg te schillen. (langs de bolle zijde van de stengels)
  • Snij de selder in repen van zo’n 10 centimeter. Verander ze vervolgens in dunne reepjes, en tenslotte snij je de groente in zo klein mogelijke blokjes en doe ze in de mengschaal.
  • Schep er de yoghurt en de mayonaise bij, samen met een likje ketchup.
  • Meng alle ingrediënten tot een smeuïge salade. Zoek een goed evenwicht tussen de garnituren en de hoeveelheid saus.
  • Spoel de dragon en pluk er de blaadjes af. Snipper ze in flinterdunne reepjes en meng de dragon onder de zalmsalade.
  • Meng, proef de salade en kruid ze naar smaak. Gebruik een beetje zout en een voorzichtig snuifje cayennepeper (of enkele druppels tabasco).
  • Rasp een deel van de zeste van de limoen in de salade. Let op, rasp enkel wat van het dunne groene laagje weg. Knijp tenslotte een beetje van het limoensap in het boterhambeleg.

 

de afwerking:

  • Snij een deel van de komkommer, snij er in de lengte één schijfje af zodat het stuk groente stabiel op je werkplank ligt. Snij de komkommer in lange dunne plakken. Het waterige hart gebruik je best niet. Snij de plakjes tenslotte in dunne slierten.
  • Pel en halveer de rode ui. Snij het deel dat je nodig hebt in flinterdunne (bijna doorschijnende) halve ringen.
  • Pel de afgekoelde eieren en snij ze in plakjes.
  • Neem er ook het bakje tuinkers bij.
  • Tijd om je stevige boterham op te bouwen! Neem telkens twee sneetjes (bruin) brood. Smeer op één boterham een flinke laag zalmsalade. Schik er enkele plakjes ei op, sliertjes komkommer en een beetje fijne rode ui (overdrijf niet). Leg er nog een toef tuinkers op, en eindig met de tweede snee brood.