bereidingstijd: 25 minuten | aantal personen: 4

Ouders, grootouders en overgrootouders: jullie kunnen deze krokusvakantie allemaal scoren bij de klein mannen met deze appelbeignets. Hoewel het zonnetje aardig z'n best doet, blijft het buiten immers nog wat kil. En wat smaakt er dan beter dan een zoet tussendoortje met een dampende kop chocolademelk? Laat ze gerust een handje toesteken.

extra materiaal:

  • een friteuse
  • een zeef (voor de bloem)
  • een appelboor
  • een garde of handmixer

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €1 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

het beslag:

  • 320 g bloem
  • 3 dl melk
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels arachideolie
  • zout
  • 2 stevige appels (vb. Jonagold, Elstar...)

afwerking:

  • poedersuiker

bereiding

het beslag:

  • Opgelet: Voor een goed resultaat is het erg belangrijk dat je je ingrediënten goed afweegt.
     
  • Scheid de eieren. Vang de eiwitten op in één schaal en de eidooiers in een andere ruime mengschaal.
     
  • Meet de juiste hoeveelheid melk af en voeg er de arachideolie bij.
     
  • Van de eierdooiers en de suiker gaan we een ruban kloppen. Voeg beetje bij beetje de suiker toe aan de eierdooiers terwijl je klopt. Best een inspanning, maar dat zijn alvast wat calorieën gespaard! De ruban is klaar wanneer er zich een lint vormt wanneer je de klopper opheft.
     
  • Schenk het mengsel van melk en olie erbij. Zeef dan voorzichtig de bloem erin (door de bloem te zeven voorkom je klonters). Voeg een klein snuifje zout toe en roer alles goed om tot je een egaal beslag krijgt.
     
  • Klop vervolgens de eiwitten tot sneeuw. (Een snuifje zout kan helpen om het eiwit sneller stijf te kloppen.)
    Tip: De kom die je daarvoor gebruikt moet schoon en vetvrij zijn. Je kan de kom ontvetten door hem in te wrijven met citroen.
     
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. Het eiwit zorgt ervoor dat de beignets krokant bakken maar binnenin toch luchtig blijven.
     
  • Schil de appels, haal de top en het kontje eraf en verwijder met de appelboor het klokhuis. Kies voor een stevige appelsoort die geschikt is voor bereiding in de friteuse; zo voorkom je dat de beignet uit elkaar valt.
    Snij mooie gelijkmatige schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
     
  • Verhit de friteuse tot 170°C.
     
  • Wentel de appelschijfjes één voor één door het deeg. Zorg ervoor dat elk appelschijfje volledig bekleed is met een laagje deeg!
     
  • Frituur de schijfjes langs weerszijden 2 minuten lang op 170-180°C tot ze goudbruin zijn. Bak niet te veel beignets tegelijk: zo vermijd je dat ze aan elkaar kleven tijdens het bakken.
     
  • Leg een paar velletjes keukenpapier in een vergiet en laat de beignets goed uitlekken.

afwerking:

  • Bestrooi de appelbeignets met poedersuiker. Haal de poedersuiker door de zeef, zo krijg je een fijnere korrel.
     
  • Dien de beignets warm op.