De Borinage in Henegouwen staat bekend om haar terrils. Die kunstmatige steenheuvels onthullen het mijnverleden van de streek. Evy beklimt er enkele van en ontdekt dat de natuur de mijnindustrie terug heeft ingepalmd. Veel van de heuvels zijn bebost en soms zelfs moerassig. Ideaal voor wandelaars die houden van een tikje mysterie.

Voor meer sprookjesachtige landschappen wandelt Evy langs de Semois doorheen een mengeling van oude volksverhalen en prachtig natuurschoon. Eens de mysterieuze mist is opgetrokken, volgt ze de kronkels van de rivier. Ze heeft al gauw door waar de inspiratie voor de vele legendes en verhalen over heksen, feeën en elfjes vandaan komt.

REPORTER: Evy Gruyaert
REGISSEUR: Sarah Beliën

PRAKTISCHE INFORMATIE

Alle informatie over Wallonië en de Belgische Ardennen vind je bij het OPT, de Dienst voor Toerisme in Brussel en Wallonië.
> www.belgie-toerisme.be
> info@opt.be

Voor alle informatie over het terrilpad in Henegouwen surf je naar:
> www.terrils.be

ETEN & DRINKEN

L'Epicerie du Serpolet

Jean Smekens is ambassadeur voor zijn streek en verkoopt streekproducten in zijn winkeltje. Hij heeft er ook een brasserie waar je die streekproducten kan proeven bij een lunch of diner.

Adres: Rue Sainte Agathe 52, 5550 Laforêt
Tel: 061 / 51 28 18
> www.serpoletlaforet.be

ZEKER DOEN

Ardois'Alle

Ardois'Alle organiseert geleide bezoeken in de leisteengroeve, met uitleg over de typische steen van de streek.

Adres: Rue de Reposseau 12, 5550 Alle-sur-Semois
Tel: 0497 / 45 43 74

> www.ardoisalle.be
> ardoisalle@skynet.be

BOEKENTIPS

* Langs bergen van werk

Willy Van Poucke is auteur en liefhebber van mooie wandelpaden. In zijn laatste boek trekt hij over het terrilpad van Bernissart naar Blegny. Het boek is uitgegeven bij Globe.

> www.roularta.be

* Dagstappergids - de Ardennen
Julien Van Remoortere stapte al heel wat kilometers af in de valleien van Samber en Maas. Het tweede deel van zijn Dagstappergids Ardennen is nu uit! Daarin krijg je 15 stevige dagtochten voorgeschoteld met telkens een heleboel achtergrondinformatie. Het boek is uitgegeven bij Lannoo.
> www.lannoo.be